INGREDIENTELE CHEIE ÎN COMPOZIŢIA UNICĂ AL PREMATROLULUI

Passiflora

Extractul din Passiflora („floarea suferinţei“) a fost folosit în mod tradiţional pentru calmarea nervozităţii şi a contracţiei gastro-intestinale. Pe scurt, efectele florii erau cunoscute în primul rând pentru acţiunea asupra sistemului nervos, mai ales în cazul anxietăţii cauzate de stres şi de munca excesivă. Ani la rând, cercetătorii plantei au fost de părere că ingredientele active din Passiflora sunt o anumită grupă de alcaloizi. Totuşi, studii recente au arătat că flavonoizii, compușii de bază ai „florii suferinţei“, sunt responsabili pentru efectul de relaxare şi tratare a anxietăţii. Farmacopeele europene recomandă produsele pe bază de Passiflora în principal în tratamentele contra anxietății.

 

Arginine HCl

Arginina este un aminoacid, un element cheie in generarea oxidului nitric în organism.
Este un aminoacid semi-esenţial (poate fi produs în organism, dar în cantitate insuficientă şi necesită şi aport exogen).
Este clasificată ca un aminoacid non-esențial, dar se transformă în acid esenţial atunci când stresul acţionează asupra organismului. Studiile recente au indicat faptul că arginina poate juca un rol important în tratamentul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică, prin dilatarea vaselor de sânge.
Studiile făcute, au adus dovezi solide care afirmă efectul benefic al argininei: bărbaţii care au fost diagnosticaţi cu tulburări erectile au beneficiat de efectele pozitive ale argininei, prin relaxarea muşchilor din jurul vaselor care furnizează sânge, penisului.
Vasele de sânge din penis se dilată, creşte fluxul de sânge de la nivelul organului.
Prin acest fapt se obţine şi se poate menţine starea erectă a penisului.
Se poate administra în urmatoarele cazuri: insuficienţă cardiacă congestivă, disfuncţie erectilă, hipertensiune arterială.

 

Saw Palmetto (Serenoa Repens)

Boabele de Saw Palmetto au reputaţia de stimulator sexual şi afrodiziac. Extractul de Saw Palmetto previne convertirea testosteronului în dihidrotestosteron, hormonul despre care se crede ca provoacă înmulţirea celulelor prostatei ceea ce duce la mărirea acesteia.
Extractul de Saw Palmetto relaxează ţesuturile musculare fine rezultând creşterea fluxului sanguin. Saw Palmetto inhibă de asemenea și activitatea receptorilor pentru androgeni și estrogeni și poate fi benefic pentru ambele sexe in echilibrarea hormonală. Datorită efectelor sale hormonale, Saw Palmetto poate ajuta tiroida în reglarea dezvoltării sexuale și normalizarea activității acelor glande și organe. Se folosește cel mai mult în suplimentele destinate reducerii glandelor mărite ale prostatei, tratarea problemelor tractului urinar și pentru întărirea vitalității corpului.

 

Griffonia simplicifolia

Griffonia Simplicifolia este o plantă care se regăseşte în Africa de Vest. Extractul natural din semințele acesteo plante (5-HTP sau 5-hidroxytriptofan) este precursorul metabolic direct al serotoninei şi joacă un rol important în producerea melatoninei. Serotonina este o substanţă chimică importantă, care este responsabilă pentru buna dispoziţie, comportament, apetit şi somn. 5-HTP este un supliment natural care, la nivel cerebral, se transformă în serotonină. În practica medicală, acolo unde este nevoie, producția de serotonină din organism este stimulată cu ajutorul medicamentelor antidepresive, dintre care se prescriu în mod uzual două categorii de substanțe: antidepresivele IMAO (inhibitori ai monoaminoxidazei – acționează prin blocarea unei enzime numite monoaminoxidază, care descompune serotonina) şi antidepresivele ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), precum Prozac şi Zoloft, care cresc nivelul de serotonină din creier. Aceste două clase de medicamente au însă efecte secundare importante, ce includ grețuri, cefalee, probleme sexuale și de somn. Spre deosebire de acestea, serotonina obţinută din Griffonia nu se depune pe sistemul nervos, unde se poate acumula şi da naştere unor efecte secundare. Surplusul se dizolvă şi este eliminat de organism. Crescând nivelul serotoninei cu ajutorul produselor din plante medicinale se imită efectele antidepresivelor ISRS, dar fără efecte secundare neplăcute. De ce este bine să folosiți serotonină naturală? Pentru că produsele farmaceutice pe bază de inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină selectivă amână ejacularea şi producerea orgasmului. De asemenea, în legătură cu acestea au fost raportate probleme în privinţa dorinţei sexuale (libido) şi a erecţiei. Totuşi, asocierea directă a acestor două efecte secundare cu folosirea antidepresivelor ISRS nu a fost stabilită în mod clar.

Extract de păducel

Este un remediu pe care cardiacii, dar și cei care fac eforturi fizice sau intelectuale intense, este bine să îl aibă în orice moment la îndemână. Se obține din tinctura de fructe de păducel. Extractul de păducel conține de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere, care sunt asimilate integral de organism. Ca atare, extractul este “medicamentul” cel mai concentrat care se poate obține din păducel.
Extractul crește puterea de contracție a mușchiului cardiac, este vasodilatator coronarian, reglator al tensiunii, scade nivelul colesterolului negativ (LDL), reglează ritmul cardiac.
Este un sedativ ușor, tonic al vaselor capilare, protejează colagenul din articulații.

 

Ginseng Coreean (Panax Ginseng)

Originară din estul Asiei și din America de Nord, Ginsengul este o plantă perenă cu o utilizare mai veche de 5000 de ani. Ginsegul chinezesc și coreean sau Panax Ginseng este cunoscut în Orientul îndepărtat ca rădăcina vieții, pentru că poate încetini procesele de îmbătrânire și menține puterea și pofta de viață, îmbunătățește activitatea cerebrală și eliberarea de adrenalină.
De asemenea, ameliorează funcționalitatea plămânilor și reduce senzația de oboseală. Fortifică sistemul imunitar slăbit.
Extractul de ginseng este utilizat în toată lumea, în scopuri terapeutice: este o certitudine deja faptul că Panax Ginseng sporește forța fizică și spirituală.
Nu întâmplător, această plantă este denumită în China “rădăcina vieții”. Chinezii susțin că extractul de ginseng vindecă o multitudine de afecțiuni dintre care amintim: impotența, anemia, afecțiunile digestive, insomniile, oboseala, hipoglicemia, tulburările de circulație sanguină și reglează tensiunea arterială.
De asemenea, stimulează activitatea glandelor endocrine și facilitează asimilarea vitaminelor și substanțelor minerale.

 

Lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă este binecunoscut de-a lungul istoriei drept fântâna mistică a tinereții. Lăptișorul de matcă este hrana exclusivă și unică a reginei albinelor, de care albinele lucrătoare pot beneficia numai în primele lor zile de existență, ca larve.
Capacitatea lăptișorului de matcă de a influența virilitatea și longevitatea albinei-regină, a fost motivul pentru care cercetătorii cred că lăptișorul poate avea aceleasi efecte și asupra oamenilor. Cu toate acestea, beneficiile lăptișorului de matcă sunt privite cu scepticism de unele persoane din comunitatea științifică.
Principalele substanțe ce intră în compoziția lăptișorului de matcă sunt proteinele, nu mai puțin de 18 aminoacizi și foarte multe vitamine și minerale. Este cunoscut ca produsul natural cel mai bogat în vitamina B5, numită popular și “vitamina antistres” deoarece acționează benefic asupra sistemului nervos.
Lăptișorul de matcă este un stimulent biologic deoarece are acțiune energizantă, ajută sistemul nervos să scape de surmenaj, crește rezistența organismului la efort, alungă astenia și stările de oboseală, crește pofta de mâncare și ajută la creșterea randamentului psihic și fizic.

 

Cnidium

Seminţele acestei plante au efecte afrodiziace şi sunt folosite pe scară largă, de mai bine de un secol, drept leac pentru creşterea libidoului. Această plantă măreşte fluxul sângelui către penis, dându-i fermitate, crescând astfel durabilitatea şi plăcerea sexuală.

 

Cistanche

>Extractul de fructe de Cistanche, planta medicinală chinezească „Rou Cong-Rong“ (Herba Cistanchis) este un medicament foarte des folosit în medicina tradiţională asiatică, fiind recomandat pentru întărirea funcţiei renale și în mod special în tratamentul impotenţiei, al ejaculării premature şi contra sterilității.

 

Vitamina B6

Vitamina B6 are una dintre cele mai mari varietăți de forme chimice: piridoxină, piridoxal, piridoxamină şi esterii fosfați ai acestor substanțe. Forma coenzimei active din punct de vedere metabolic aflată în vitamina B6 este piridoxal-5-fosfat. Cercetările efectuate pe animale arată că lipsa vitaminei B6 duce la dezvoltarea hipertensiunii, care se normalizează prin administrarea vitaminei în 24 de ore. Carența de vitamina B6 apare la 79% dintre persoanele depresive (în comparaţie cu doar 29% la alte persoane). Se pare că lipsa vitaminei B6 împiedică celulele nervoase să creeze cantitatea corespunzătoare de serotonină şi de alte substanţe chimice vitale pentru funcţionarea normală a sistemului nervos, fapt ce poate avea drept consecințe insomnia, depresia, iritabilitatea şi nervozitatea. Lipsa vitaminei B6 poate împiedica formarea neurotransmiţătorilor. Vitamina B6 este o coenzimă necesară pentru transformarea triptofanului (un aminoacid) în serotonină si fenilalanină, precum și a tirozinei în norepinefrină. Aceşti neurotransmiţători sunt asociaţi în întregime cu depresia. Suplimentarea vitaminei B6 are ca efect, de obicei, îmbunătăţirea stării de spirit.